Därför ser maten alltid perfekt ut i reklamen

Vi har väl alla varit där, petat och försökt att få hamburgaren att stå lika högt och rakt som i reklamen. Med en chic bit av sallad hängandes och en synlig rand av tomat och ost. Inget slabbigt och inget hopkok. Men sällan blir det precis lika bra. Hemleveransen av burgaren som i tanken skulle se lika fräsch ut ser ut som den har stått i 45 gradig värme en hel eftermiddag och den är definitivt inte lika hög eller lika rak som i reklamen. Men varför? vad beror det egentligen på att maten alltid ser perfekt ut i reklamen? Förutom att fuska med photoshop så finns det en mängd med olika knep som fotograferna tar till när det kommer till att ta härliga matbilder, nedan kommer några av dem.

Sanningen om rekklammaten

I just fallet med hamburgaren så används en hel del bär och stötte hjälp, bland annat tandpetare och kartonger används oftast för att få burgaren att se ordentligt ståtlig ut.Men även andra livsmedel får en lite extra skjuts, en bild på en skål med flingor kan se riktigt aptitlig ut, iskall mjölk, kanske lite frukt och lite fräscha bär. Men om man tänker efter så blir flingorna relativt snabbt mjuka och kan se oaptitliga ut i verkligheten, så hur fungerar det då i reklamen? Lim är vitt, det är trögflytande och det får heller inte  flingorna att se oaptitliga ut. Så därför används lim, inte konstigt att skålen med flingor inte ser lika fräsch ut hemma på frukostbordet.

inte allt är som utseendet
inte allt är som utseendet

Bären som också används i fotot kan vara av relativt bra kvalitet, men vad gör man om det är fel säsong eller det helt enkelt inte finns några bär av bättre kvalitet att använda? Genom att skölja varje bär i citronsaft så kommer färgen fram och räcker inte det så används gärna läppstift eller även nagellack för att få fram en stark och en perfekt färg.Går vi vidare till isbitar så är de inte riktigt samma som du och jag skulle ta fram ur frysen, de riktiga isbitarna skulle nämligen smälta i en fotomiljö. Genom att smälta så är de därmed inte så perfekta och är därför inte så användbara. Så istället för isbitar så används ofta plastbitar såklart i perfekt isform och såklart smältfria.

Vi kan prata om diskmedel och tamponger

Tamponger och mat? Låter inte som något man kanske förknippar med varandra, men tamponger används ofta doppade i vatten för att sen värmas upp i mikro. Den värmda tampongen göms sedan bakom kaffekoppen för att skapa illusionen om en riktigt varm och rykande dryck. Och förutom tamponger så är diskmedel verkligen en av de mest användbara köks artiklarna, det används både för att få kaffet att ha det där perfekta skummet på toppen, men även till det skummande ölet. Får om vi tänker efter så ser varken kaffet eller ölen sådär perfekt ut som i reklamen, inte ens när det nyss är upphällt.Skenet kan verkligen bedra.