Existerar tryck reklam idag?

Med utvecklingen kring att det mesta idag sker digitalt så kan en ganska naturlig fråga bli ’vad kommer egentligen hända med den gammal hederliga printen?’ Existerar ens tryck reklam idag? Det är en bra fråga. Sanningen är såklart den att mycket överförs digitalt idag och det går inte att förneka att det är så. Det man dock ska komma ihåg är att det självklart fortfarande trycks mycket fysiska böcker, tidningar och även all reklam som finns ute på gatorna. All reklam vi får till oss är inte från tv eller annonser på hemsidor även om det ibland kan verka som att det är fallet. Det korta svaret till om reklam fortfarande existerar i tryckt form är alltså ja, det gör den.

Vart finns reklamen i tryckt form?

Vart finns reklamen i tryckt form?
Vart finns reklamen i tryckt form?

Reklamen i tryckt form finns bland annat i tidningar av olika slag. Vi kan fortfarande läsa om olika metoder att gå ner i vikt och vi får tips om evenemang som äger rum i staden där vi bor. Eller varför inte läsa lite om det där lånet alla borde ta för att de är så bra ränta eller varför inte läsa lite om den där mäklarfirman som ser ut att sälja otroliga hus – det är reklam, de vill få saker sålda och behöver din uppmärksamhet för att lyckas med sina jobb. Det skickas reklam i våra brevlådor om vi inte skriver ’ej reklam, tack’ vid våra brevlådor. Då handlar det ofta om extrapris på mat i affärerna där vi handlar eller om olika lån vi borde ta. Reklam på produkter från andra butiker som har extrapris förekommer också. Runt valtider skickar olika partier runt valsedlar för att vi som privatpersoner ska rösta på just deras parti – det är också en form av reklam. Denna reklam är också något som syns digitalt så enkelt skulle man kunna säga att den tryckta reklamen utger samma reklam som den digitala men eftersom det digitala blivit så stort så blir det nog naturligt att vi tar in just den reklamen lite enklare. Många läser inte tidningen längre eller åtminstone betydligt mindre än innan och förlitar sig nu istället på nyhetstidningarnas hemsidor där alla nyheter samlas helt gratis. Det digitala gör att det hela känns smidigare och varför skulle man inte välja den smidiga vägen om man faktiskt har det valet? Inte nog med alla hemsidor utan nästintill alla hemsidor finns dessutom på sociala medier – information information överallt. Det förekommer även reklam i den tryckta formen ute på gatorna. Reklamen som sker ute på gatorna är vanligtvis inriktat på evenemang som snart ska äga rum, det är då reklam för att locka besökare. Det sker också reklam på affärer och matställen för att man som gäst ska välja deras resturang och innan annan. Reklam ute på gatan är skyltar och olika flygblad.

Så visst förekommer fortfarande den tryckta reklamen. Egentligen har den inte blivit mindre heller men den fångar inte vår uppmärksamhet riktigt rika djupt längre. I den digitala världen får vi reklam genom att titta på tv, besöka hemsidor och titta på youtube-klipp så det är inte konstigt att reklamen på internet känns tydligare.