Från gårdagens print till dagens digitala media

Historian om print sträcker sig långt bak i tiden. Redan 3500 f.kr. så skulle man kunna säga att den startade då de användes cylindertätning för att skapa dokument skrivet i lera. Efter det har det också printrars på bl.a. blocktärningar. Print på trä som var det första metoden av print på ett slags papper påbörjades runt år 200 och var då populärt i främst Kina.

På 1400-talet (främst i Europa) påbörjades printen lite mer som vi känner till den idag där påbörjades den riktiga skriften så att säga där folk började skriva med bokstäver för att senare ta in hela processen till att börja publicera böcker. Som en bokälskare som njuter av att gå kring i bokhandlar, sitta inne på bibliotek och att skriva så är jag tacksam för utvecklingen som skedde på 1400-talet för vem vore jag utan utvecklingen i skrift på den tiden? Vem vore du utan utvecklingen? Vad vore helt enkelt värden utan den utvecklingen? Utvecklingen har såklart gått fram ytterligare efter detta nu finns det böcker som ska bilda, lära oss något nytt. Text som ska hjälpa oss att kommunicera. Även fast böckerna nog alltid kommer att finnas kvar så går utvecklingen fram när vi pratar print och idag handlar det mycket om att print börjar övergå till till något mer digitalt – digital media helt enkelt.

Dagens digitala media

Dagens digitala media
Dagens digitala media

Det finns mycket positivt gällande digital media som satte sin start 1991. Digital media innebär främst att stora delen av dagens skrift finns tillgängliga för oss på internet. Definitionen av digital media är egentligen att allt kan nu mera kan överföras digitalt. Det inkluderar då bland annat text men även ljud, videor och grafiska bilder. Förr var nyheter från tidningen där du fick tillgång till alla nyheter men forumet idag är så mycket större. Nu får vi nyheter genom tv’n, online genom att nyhetssidor finns på internt både i digital skrift så att du kan läsa men även genom att se en video. Bloggar skriver om nyheter och sociala medier uppdaterar oss om senaste nytt. Exempel på digital media = software, digitala bilder, videor vi ser online, alla hemsidor vi besöker online, digitala ljud (bl.a. ljudböcker & musik) samt sociala medier.  Jag känner en sorts tacksamhet för att ha fått växa upp under en tid där vi verkligen har fått vara med om en utveckling. Det känns bra att få ha varit med och sett. Det är förstås något alldeles speciellt över hederliga vanliga fysiska böcker men de finns kvar och lär inte försvinna på ett bra tag så tack även för det. Vi vore trotts allt inte oss utan skriften och vi vore heller inte oss utan den digitala utvecklingen. Fram med papper och penna för att skissa och gör färdigt arbetet i den digitala världen – för sanningen är den att det bästa faktiskt alltid kommer att vara en balans. En balans från gårdagens print till dagens digitala media för det finns såklart fördelar med båda sidorna i dagar som dessa.