Varför annonsering i tidningar minskat i antal

Det är nu bara en tidsfråga innan de vanliga “papperstidningarna” läggs ner. Både Aftonbladet och Expressen är på väg mot nedläggning. Det kommer att börja med att tidningen bara ges ut vissa dagar för att sedan helt sluta tillverkas.

Medier är det nya stora sättet att nå ut till folk snabbt. Många kan bygga bloggar och använda Instagram och Snapchat. Många äldre kan ha nytta av att lära sig tekniken. Det kommer att bli lite svårare för journalister att få jobb framöver också eftersom tidningarna kommer att minska.

Några praktikfall – minskad annonsering

tidningsannonsering
tidningsannonsering

Både landsortstidningar och storstadstidningar minskar snabbt i antal. Alla mediers finansiering betalas dels av alla annonsörer men även av alla läsare! En del läsare prenumererar och en del köper lösnummer. Vissa läsare betalar per artikel för att läsa en viss period månadsvis. (Det kallas mjuka betalväggar). Längre tillbaka lades alla annonser in på vissa “annonssidor” (helsidor), men så är det inte idag. Eftersom nätet nu är här blir det mycket sämre att få betalt för artiklar och prenumerationer. Många anser ju självklart att varför betala dyrt för en papperstidning när man kan läsa samma sak gratis på nätet. Det är inte lätt för gemene man att se skillnad på om annonser nuförtiden är reklam/marknadsföring eller journalistik. Viktigt här också att vara källkritisk! Om man till exempel ser en annons där det står din banks namn ute på nätet och trycker på den är det inte alls säkert att du hamnar hos din bank utan på en helt annan sida! Se upp för detta! Många gör “smygreklam om sina tjänster och produkter och får sina annonser att se ut som journalistik. Det är jätteviktigt att förstå/lära sig vad som är marknadsföring och vad som är journalistik numera! Vad det än handlar om så ska vi vara vaksamma och ta reda på fakta. Man kan anmäla vilseledande reklam som konsument hos Reklamombudsmannen. Hos Konsumentombudsmannen kan man som konsument få svar på sina frågor om alla förekommande varor och tjänster. Lärarförbundet skall lägga ner fem tidningar så här kan man prata nedskärning! Dock startar de i samma veva en ny tidning riktad till alla grundskollärare.  Det beror naturligtvis på ekonomin. Nio personer på tidningsavdelningen, Lärarförbundet skall sägas upp så det kommer att vara väldigt kännbart detta. Samt att överlag skall de anställda minskas med 26 personal. Detta är en hel fjärdedel av styrkan i nuläget! Kanske Lärareförbundet nu tappar ännu fler medlemmar på grund av detta, fast förhoppningen är att grundskollärarna nu får en egen tidning. 10 000 lärare som inte haft en egen tidning förut.

Med uppsägningarna räknas det med att många blir naturliga avgångar och då anställs inga nya efter det. Det kommer att startas en grundskoletidning till alla lärare i grundskolan och som har för avsikt att ha vissa utvalda artiklar till en viss målgrupp – det vill säga att ett antal sidor skräddarsys för dessa grupper.